18. září 2016 se uskutečnil Memoriál Věry Menčíkové v Praze za účasti předních našich šachistů na počest 110. výročí od narození první československé mistryně světa žen v šachu.

 

Memoriál Věry Menčíkové 2016

V neděli 18. 9. v prostorách Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů byl zakončen 1. ročník Memoriálu Věry Menčíkové, otevřený turnaj v rapid šachu hraný tempem 12 minut na partii pro každého hráče s bonifikací 5 vteřin za každý provedený tah. Turnaj byl uspořádán na počest 110. výroční narození této významné šachistky a 110. výročí založení Československého šachu, který je nejstarším sportovním časopisem v České republice a na přední místa se řadí i v Evropě a po celou dobu existence vychází pravidelně. Název nese od roku 1927, s výjimkou let 1940-45 kdy nesl název Šach. Po válce se však k původnímu názvu vrátil a dosud spojuje české a slovenské šachisty.

Významná výročí si narození naší první mistryně světa Věry Menčíkové a jubileum založení časopisu si na pražský Smíchov přišlo připomenout více než 110 hráčů – dokonce úctyhodných 169 hráčů ze 6 států, mj. 33 šachistek, 32 mladých hráčů do 15 let a stejný počet seniorů nad 60 let, z nichž více než pětina se honosila mezinárodními mistrovskými tituly (GM, IM, FM, WGM, WIM, WFM). Cenový fond ve výši 28.000 Kč byl spravedlivě rovným dílem rozdělen mezi zástupce obou pohlaví (½ pro muže, ½ pro ženy).

Na slavnostním zahájení turnaje přivítal účastníky doc. RNDr. Bohumír Štědroň, CSc., prorektor pro zahraniční vztahy a PR Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů. PhDr. Pavla Kortusová, předsedkyně sdružení Sokrates 2001, připomněla lidské a šachové kvality Věry Menčíkové a poděkovala za účast v turnaji našim současným a bývalým reprezentantům a olympionikům. Josef Bára, předseda představenstva společnosti EuroAgentur Hotels & Travel, a. s., poděkoval jménem Šachového klubu Dopravní podnik Praha, za pořádání tohoto a dalších akcí paní Růženě Přibylové. Šéfredaktor Československého šachu Ivan Hausner oznámil, že po 25 letém vedení časopisu se chystají změny. Požádal přítomné o uctění památky Petra Boukala, spolupracovníka časopisu, který se udělení svého velmistrovského titulu v korespondenčním šachu již bohužel nedožil. Vladislav Pivoňka, zástupce Pražského šachového svazu a smíchovského šachového klubu, připomněl záštitu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové nad akcemi probíhajícího Roku Věry Menčíkové a poděkoval za podporu šachových aktivit od hlavního města Prahy a Městské části Praha 5. Vítězům blahopřál během slavnostního vyhlášení výsledků zástupce starosty Městské části Praha 5 pan Lukáš Herold.

Suverénním vítězem turnaje se stal náš současný nejlepší šachista, velmistr David Navara (1. Novoborský ŠK), který svým soupeřům nepovolil ani jednu remízu. Fantastickým a obdivuhodným výsledkem 9 z 9 si vylepšil postavení na světovém žebříčku ELO FIDE pro rapid šach o úctyhodných 29 míst a 34 ELO bodů!!! Poskočí tak od 1.10.2016 na 28. místo světového žebříčku.

Druhé místo v turnaji obsadil bývalý český a slovenský reprezentant, v Praze žijící velmistr Sergei Movsesian (ŠK Rapid Pardubice). Vyhrál 8 partií, prohrál pouze s vítězem a i on si ve světovém žebříčku polepší o 13 míst.

O pořadí na 3. – 7. místě rozhodovalo pomocné hodnocení (střední Buchholz bez nejhoršího hráče), neboť všichni hráči získali shodně 7 bodů z 9: velmistr Jan Bernášek (Unichess Praha), mistr FIDE Jakub Půlpán (ŠK Rapid Pardubice), Daniel Rous (ŠK Dopravní podnik Praha) a mezinárodní mistři Tomáš Studnička (Tatran Litovel) a Ivan Hausner (QCC České Budějovice). Za zmínku stojí především výsledek 20 letého Daniela Rouse, který se 7 hráči s mistrovskými tituly (GM, IM, FM, WGM) získal 5 bodů ze 7. Dosažený výkon 2492 a zisk ELO +77 hovoří za vše.

Ve skupině se 6,5 body (8. – 14. místo) se umístili velmistr Peter Michalík (Unichess Praha), mladá naděje českého šachu mezinárodní mistr Nguyen Thai Dai Van (ŠK Joly Lysá nad Labem), a další mezinárodní mistři Jan Šuráň (ŠK Joly Lysá nad Labem), Michal Konopka (ŠK Rapid Pardubice), Epaminondas Kourousis (ŠK AD Jičín) a nejlepší zástupkyně něžného pohlaví – novopečená mezinárodní mistryně Magdaléna Miturová (Slavoj Český Těšín) a mezinárodní mistryně Kristýna Havlíková (Unichess Praha), nejúspěšnější česká hráčka na poslední šachové olympiádě v Baku.

V šestibodové skupině (15. – 32. místo) nalezneme další řadu titulovaných hráčů, mj. mezinárodní velmistryni Elišku Richtrovou, účastnici turnaje kandidátek a političku s největším počtem preferenčních hlasů v Českých Budějovicích, která o vítězství v turnaji mezi ženami přišla nešťastnou prohrou v posledním kole, dále velmistryni Júliu Movesianovou (GROP Praha), reprezentující Slovensko, nebo mezinárodní mistry Lukáše Černouška (Unichess Praha), Jaroslava Poláška (TJ Praha-Pankrác), Jana Michálka (TJ Šakal Kozolupy), Vasila Tričkova (GROP Praha) a Martina Přibyla (ŠK Dopravní podnik Praha), vítěze letního pražského otevřeného turnaje Czech Tour mistra FIDE Radka Londýna (ŠK Joly Lysá nad Labem), nebo mistry FIDE Lukáše Vlasáka (ŠK Mahrla Praha), Ondřeje Matrase (GROP Praha) a Miloše Kozáka (ŠK Slavoj Litoměřice).

Kategorie žen:

1. WFM Magdaléna Miturová (Slavoj Český Těšín) 6,5

2. WIM Kristýna Havlíková (Unichess Praha) 6,5

3. WGM Eliška Richtrová (QCC České Budějovice) 6

4. WGM Júlia Movsesian (GROP Praha) 6

5. WIM Olga Jaščenko (Unichess Praha) 5,5

6. Jana Eretová (ŠK Sokol Klatovy) 5,5

7. Helena Grussová (TJ Klášterec nad Ohří) 5,5

8. WFM Hana Kubíková (Klub šachistů Říčany) 5

9. WIM Martina Kořenová (SK OAZA Praha) 5

10. Sofie Přibylová (ŠK PORG Praha) 5

Kategorie U-15:

1. Nguyen Thai Dai Van (ŠK Joly Lysá n. L.) 6,5

2. Matouš Eret (TJ Plzeň Košutka) 6

3. Viktor Přibyl (ŠK PORG Praha) 5,5

Kategorie U-15 dívky:

1. Sofie Přibylová (ŠK PORG Praha) 5

2. Anna Lhotská (SK OAZA Praha) 4,5

3. Sandra Hosová (Sokol Praha-Nebušice) 3

Kategorie senioři S 60:

1. IM Ivan Hausner (QCC České Budějovice) 7

2. František Hostička (ŠO TJ Tatran Prachatice) 6

3. Zdeněk Bartoníček (ŠK Garde Kaznějov) 6

Kategorie seniorky S 60:

1. WFM Hana Modrová (TJ Bohemians Praha) 4

2. Janka Sedláčková (ŠK Praha 4) 3,5

3. Jiřina Vávrová (ŠK Praha 4) 3

Pět hracích sálů bylo rozmístěno v 1. a 2. patře školy, v každém z nich zajišťovali rozhodcovský servis pod vedením mezinárodní rozhodčí Jiřiny Prokopové rozhodčí FIDE Alexej Šimeček, ústřední rozhodčí Irena Doležalová, Pavel Háse, Miroslav Maršálek a Marek Malý.

Pro hráče byl po celou dobu turnaje zajištěn a hojně využíván bufet, kde se mj. na oběd podával guláš. K dobré atmosféře turnaje přispěl také nabídkou šachové literatury chorvatský mistr FIDE prof. Silvestar Žiger. Na turnaji byl zahájen prodej nové knihy Jana Kalendovského věnované právě Věře Menčíkové. Turnaj navštívili dále význační hosté – velmistři Jan Smejkal (ŠK Dopravní podnik Praha), Vlastimil Jansa (ŠK Joly Lysá nad Labem) a Martin Petr (ŠK Rapid Pardubice), předseda Pražského šachového svazu Jan Hruška (Unichess), ale také řada patriotů pražských šachových klubů Josef Čermák (ŠK Praha-Smíchov), Petr Král (Sokol Praha-Vršovice) a Karel Zimák (ŠK Dopravní podnik Praha).

Online přenos prvních 9 šachovnic na internetu na stránkách chess-academy.cz sledovalo více než 700 šachistů. O přenos partií z turnaje projevily zájem světové servery chess24.com, chessbomb.com nebo followchess.com. Dosah akce z hlediska propagace královské hry, propagace hlavního města Prahy tedy nelze vůbec odhadnout. Proto na samotný závěr poděkovala ředitelka turnaje Růžena Přibylová hráčům a hráčkám za jejich účast na turnaji a bojování fair play, všem pořadatelům a rozhodčím za jejich práci a všechny pozvala jménem klubu na další turnaje Velké ceny ŠK Dopravní podnik Praha, které se konají pravidelně každý měsíc. Memoriál Věry Menčíkové zahájil letošní 20. ročník seriálu Velké ceny jako 185. turnaj v historii.

Fotografie z turnaje

Růžena Přibylová